Blog

Cum să vă protejați atunci când sablați?

Dacă lucrați în industria sablării, știți că protecția dumneavoastră este un aspect foarte important care nu trebuie neglijat. Fie că este vorba de protejarea căilor respiratorii, a ochilor sau a întregului corp, aflați ce materiale vă vor proteja în orice moment de particulele abrazive.

Ce este sablarea?

Sablarea este o formă de tratare mecanică a suprafețelor care se împarte în sablare pneumatică și sablare cu jet de nisip. Este un proces în care un amestec de mediu abraziv (cel mai frecvent nisip) și aer comprimat este concentrat la viteză mare pe suprafața care urmează să fie sablată, curățând, îndepărtând rugina sau șlefuind-o.

Riscuri asociate cu sablarea

Procesul de sablare produce particule fine de praf care pot fi purtate în aer pentru perioade lungi de timp. Lucrătorii expuși la acest praf sunt expuși riscului de a avea probleme respiratorii, cum ar fi tusea, dificultăți de respirație și, în cele mai grave cazuri, boli respiratorii cronice. Utilizarea diferitelor materiale abrazive, cum ar fi nisipul, particulele de sticlă sau de metal, poate crește riscul de boli respiratorii. Unele dintre aceste materiale pot fi toxice sau pot provoca reacții alergice.

Pentru a minimiza aceste riscuri, este esențial să se respecte regulile stricte de siguranță atunci când se efectuează sablarea și să se utilizeze echipamente de protecție adecvate, cum ar fi aparate de respirat, ochelari de protecție, căști de protecție și îmbrăcăminte de lucru adecvată, pe care le vom aborda în următoarea secțiune a articolului.

Numărul unu în protecția la sablare

Un aparat de protecție respiratorie pentru sablare este un echipament de siguranță esențial atunci când se lucrează cu echipamente de sablare, unde există o expunere ridicată la praf și la substanțe potențial toxice. Aceste echipamente protejează tractul respirator de inhalarea particulelor periculoase prin cavitatea bucală și nazală asigurând astfel sănătatea și siguranța dumneavoastră.

Respiratoare cu filtrare

Respiratoare speciale conțin filtre, care rețin particule de praf și substanțe toxice. Filtrele pot fi N95, N99, sauN100, un indice mai ridicat însemnând o capacitate mai mare de captare a particulelor fine. Atunci când alegeți acest tip de protecție respiratorie, este, de asemenea, necesar să vă gândiți la protecția ochilor și auzului.

Semimăști cu filtre înlocuibile

Semimăști acoperă nasul și gura și conțin filtre înlocuibile. Sunt potrivite pentru medii cu toxicitate medie și ridicată. Ca și în cazul respiratoarelor nu trebuie să uitați de ochelari de protecție și protecția auzului.

Aparate de respirație

Aceste echipamente asigură un aer curat cu ajutorul unui furtun lung care este separat de zona de lucru. Sunt ideale pentru condiții extreme cu o incidență ridicată a substanțelor periculoase. Este cea mai avansată tehnologie de protecție prin sablare.

Ce îmbrăcăminte să alegeți?

Atunci când sablați, este important să alegeți îmbrăcăminte de protecție adecvată pentru a proteja corpul lucrătorului de praf, nisip și substanțe potențial periculoase. Salopete de lucru reprezintă o soluție excelentă, deoarece acoperă întregul corp și împiedică pătrunderea prafului și a nisipului pe sub îmbrăcăminte. Puteți alege și din modele de unică folosință. În cazul în care salopeta nu vi se potrivește, alegeți pantaloni de lucru cu pieptarși jachetă de lucru cu închidere de protecție. Nu uitați și de mănuși de protecție pentru lucru realizate din materiale rezistente care vor proteja pielea dumneavoastră.

Ce încălțăminte să alegeți?

Atunci când sablați, este important să alegeți o încălțăminte adecvată care să vă asigure siguranța și protecția picioarelor împotriva prafului, a nisipului și a substanțelor potențial periculoase. Puteți alege încălțămintea de lucru în funcție de următoarele aspecte:

Nu uitați – protecția respiratorie și a ochilor este primordială atunci când sablați. Toate celelalte elemente ale îmbrăcămintei de lucru și ale echipamentului de protecție sunt doar un avantaj pentru o muncă mai sigură și mai confortabilă. Alegeți dintr-o gamă largă de salopete de lucru, încălțăminte compozit, mănuși de lucru și echipamente de protecție pentru cea mai sigură muncă posibilă atunci când se lucrează cu particule abrazive care se mișcă liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *