Blog

Cum să purtați și să utilizați corect un respirator la locul de muncă

Protecția căilor respiratorii este o parte integrantă a unor profesii. Acestea sunt ocupații, sau mai degrabă locuri de muncă, unde există riscul inhalării de particule periculoase, fie că este vorba de gaze, substanțe chimice, viruși, bacterii sau praf.

Respiratoarele sunt cel mai des întâlnite în sectorul sănătății, unde includem asistente, medici, tehnicieni de laborator sau stomatologi. Printre altele, aparatele respiratorii sunt importante în industria construcțiilor atunci când se demolează pereți sau oriunde particulele de praf zboară până în tavan. Dacă nu este praf, este ciment, fibră de sticlă sau izolație, care sunt periculoase pentru corpul uman. La fel de periculoase sunt și substanțele chimice pe care le putem găsi în halele de producție, atelierele de vopsire și pur și simplu peste tot unde substanțele chimice zboară prin aer.

Atunci când sunt utilizate corect, aparatele respiratorii pot oferi o protecție eficientă împotriva particulelor sau gazelor dăunătoare din aer. Ele funcționează prin filtrarea aerului pe care îl respirăm și prin eliminarea particulelor care pot fi dăunătoare sănătății noastre. Respiratoarele ajută la prevenirea bolilor respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita și cancerul pulmonar, care pot rezulta din expunerea pe termen lung la particulele din aer.

Cum să alegi un respirator pentru profesia ta

Ce respirator să alegeți este parțial simplu. Există două tipuri de aparate respiratorii, aparate respiratorii pentru particule și aparate respiratorii pentru gaz și vapori.

Aparatele respiratorii pentru particule sunt proiectate pentru a filtra particulele în aer, cum ar fi praful, fumul sau ceața. Ele pot fi folosite pentru a proteja lucrătorii din industrii precum construcții, minerit și agricultură, unde expunerea la particulele din aer este obișnuită. Respiratoarele pentru particule sunt disponibile în mai multe clase în funcție de eficiența lor de filtrare, cele mai comune fiind aparatele respiratorii N95, FFP1, FFP2 și FFP3. Respiratoarele sunt concepute pentru a filtra 95% din particulele din aer și sunt utilizate în mod obișnuit în unitățile de asistență medicală pentru a proteja împotriva bolilor infecțioase și a virușilor.

Aparatele de protecție pentru gaz și vapori sunt concepute pentru a proteja lucrătorii de gazele și vaporii nocivi, cum ar fi cei produși de substanțe chimice, solvenți sau pesticide. Astfel de aparate respiratorii există în versiuni pe jumătate sau pe față. Aparatele respiratorii cu jumătate de față acoperă nasul și gura și pot fi folosite cu filtre sau cartușe pentru a îndepărta anumite tipuri de gaze sau vapori. Puteți folosi ochelari de protecție pentru a vă proteja ochii. Aparatele respiratorii integrale acoperă toată fața și pot fi utilizate cu filtre sau cartușe, precum și cu aparate respiratorii electrice cu purificare a aerului care folosesc un ventilator alimentat de baterii pentru a deplasa aerul prin filtre sau cartușe.

Cum să porți corect un respirator de unică folosință

După ce ai ales tipul potrivit de respirator, trebuie să știi cum să-l porți corect. Spălați-vă mâinile înainte de a pune aparatul respirator de fiecare dată, astfel încât să nu vă murdăriți pe el chiar înainte de a începe să lucrați în el. Folosiți dezinfectant dacă este necesar.

Pune masca pe față și vezi dacă ți se potrivește bine. Îți poți da seama, acoperind masca cu mâinile și inspirând, că aerul nu ar trebui să iasă. Dacă se scurge aer, fixați masca pe față cât mai strâns posibil. Puteți folosi o placă metalică în zona nasului pentru a regla forma. După ce aparatul respirator este bine fixat pe față, prindeți benzile de cauciuc și trageți-le peste urechi. Dacă este necesar, puteți regla în continuare respiratorul pe față.

Nu atingeți partea din față a măștii în timp ce o purtați, deoarece se poate contamina. Dacă trebuie să ajustați masca, faceți acest lucru atingând benzile de cauciuc.

Frecvența schimbării aparatelor respiratorii la locul de muncă depinde de tipul de aparat respirator și de mediul de lucru. Este important să urmați recomandările producătorului și orice reglementări sau instrucțiuni aplicabile pentru utilizarea aparatului respirator. Respiratoarele trebuie aruncate după fiecare utilizare atunci când sunt murdare sau deteriorate. Acestea sunt aparate respiratorii care nu au un filtru înlocuibil.

Cum să purtați corect un respirator cu filtre înlocuibile

Purtarea corectă a acestor aparate de protecție vă va proteja de substanțele chimice periculoase, gaze și vapori. În primul rând, este important să alegeți dimensiunea potrivită. Respiratorul trebuie să fie confortabil, dar nu prea strâns și nu trebuie să obstrucționeze vederea sau comunicațiile.

Înainte de a pune aparatul respirator, inspectați-l pentru semne de deteriorare, cum ar fi crăpături sau rupturi în curele sau inserții de filtru. Asigurați-vă că cartușele filtrante sunt introduse și fixate corect. Filtrele trebuie să fie noi sau curate înainte de fiecare utilizare. Țineți respiratorul peste față și trageți curelele peste cap, poziționând respiratorul pentru a vă acoperi nasul și gura. Reglați curelele pentru a asigura o potrivire sigură și confortabilă.

Când pliați respiratorul, aveți grijă să nu țineți partea din față cu mâinile. Ar putea contamina filtrele. Cel mai bine este să trageți respiratorul de curele din spatele capului în față. După utilizare, depozitați aparatul respirator într-un loc curat și uscat, ferit de lumina directă a soarelui și orice potențială murdărie.

Înlocuirea filtrelor pentru acest tip de aparat respirator depinde de tipul de filtru, de cantitatea de concentrație a impurităților din aer sau de viteza de respirație. Ca regulă generală, unii producători recomandă schimbarea filtrelor de gaz și vapori după opt ore de utilizare, în timp ce alții pot recomanda schimbarea după doar 30 de minute de utilizare în medii foarte contaminate. Cel mai bine este să urmați instrucțiunile de pe ambalaj direct de la producători.

Respiratoarele sunt o protecție eficientă a căilor respiratorii împotriva murdăriei, prafului, substanțelor chimice, virușilor sau gazelor periculoase. Le poți folosi în diverse industrii, după care poți alege modelul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *