Să lucrezi în activități care te zdruncină în mod constant poate fi o provocare. Trebuie să vă concentrați pe menținerea unei aderențe ferme asupra obiectului pentru ca acesta să nu vă alunece din mâini. În multe cazuri, mănușile antivibrații sunt o necesitate atunci când lucrați, iar acestea au o serie de beneficii.
Ce sunt mănușile antivibrații?
Mănuși de lucru antivibrații sunt mănuși special concepute pentru a reduce efectele vibrațiilor atunci când se lucrează cu unelte care vibrează, cum ar fi ferăstraie, plăci vibratoare, mașini de tăiat etc. Aceste mănuși au proprietăți antivibrații excelente și asigură o aderență excelentă pe echipamentele de lucru.
Acest tip de mănuși de lucru este în conformitate cu STN EN ISO 21420 din 2018 (2020), care conține condiții generale pentru mănușile de protecție. În plus pentru mănușile antivibrații veți găsi și standardele RS 21301 din 2018 și RS 21302 din același an.
Materialul mănușilor antivibrații
Mănuși antivibrații sunt proiectate cu ajutorul unor materiale specifice care au capacitatea de a absorbi și de a reduce la minimum efectele vibrațiilor la care sunt expuși lucrătorii atunci când lucrează cu echipamente care vibrează. Aceste materiale oferă protecție pentru mâini împotriva efectelor negative ale vibrațiilor, oferind în același timp confort și comoditate. Acestea pot fi inserții de gel, neopren, spumă și fibre de poliuretan, kevlar, fibre de carbon sau elastomeri termoplastici (TPE).
Inserții cu gel sunt adesea aplicate în palmele și degetele de la mănuși. Aceste inserții au capacitatea de a absorbi vibrațiile și de a asigura o absorbție suplimentară a șocurilor, reducând impactul negativ al acestora asupra mâinilor lucrătorilor.
Neoprenul este un material flexibil, durabil și impermeabil, care este adesea utilizat în mănușile antivibrații. Elasticitatea sa permite mănușilor să se potrivească mai bine pe mâini și prin urmare, o absorbție mai eficientă a vibrațiilor.
Spumele și fibrele poliuretanice sunt materiale ușoare, moi și flexibile, care se utilizează pentru producția de inserții antivibrație. Aceste spume pot absorbi vibrațiile, fiind în același timp suficient de moi pentru a menține confortul pe termen lung.
Kevlar este un material de înaltă rezistență și durabil care este adesea integrat în mănușile antivibrații pentru a oferi protecție împotriva obiectelor ascuțite și în același timp, pentru a crește rezistența generală a mănușilor.
Fibre de carbon sunt ușoare și foarte rezistente la vibrații. Aceste fibre sunt folosite pentru a produce mănuși antivibrații superioare, capabile să ofere un nivel ridicat de protecție.
TPE sunt materiale elastice și flexibile, care sunt adesea folosite la fabricarea mănușilor antivibrații. Aceste materiale asigură confortul și flexibilitatea, ce este important pentru o manipulare eficientă a sculelor.
Activități la care nu trebuie să lipsească mănușile antivibrații
Construcții – lucrul cu ciocane de demolare, plăci vibratoare, mașini de șlefuit, burghie, mașini de strâns și alte echipamente vibratoare. Riscul de vibrații este de asemenea și atunci când se operează cu utilaje de construcții.
Silvicultura – prelucrarea lemnului cu ferăstrău cu lanț sau mașini de operare pentru transferul și depozitarea lemnului.
Lucrul cu piatra și tâmplăria – șlefuirea și prelucrarea lemnului și a pietrei brute.
Industrie – lucrul cu ciocane pneumatice, mașini de șlefuit, ferăstraie și alte instrumente care produc vibrații în sectorul industrial.
Grădinăritul și întreținerea spațiilor verzi – lucrul cu o motocositoare, un ferăstrău, un tractor de tuns iarba sau alte unelte profesionale de grădinărit. Acest aspect se poate aplica, de asemenea, atunci când se lucrează la o fermă care operează un tractor sau o combină de recoltat.
Mănuși antivibrații sunt un instrument de neprețuit pentru profesioniștii care au de-a face zilnic cu unelte care vibrează. Acestea sunt utilizate în diverse sectoare, cum ar fi construcțiile, silvicultura, industria sau meșteșugurile. Aceste mănuși nu oferă doar siguranță, ci și confort, crescând astfel eficiența muncii și o mai bună manevrare a uneltelor controlate prin vibrații. Alegeți dintr-o mare varietate de mănuși de lucru cele care se potrivesc cel mai bine cu profesia sau hobby-ul dumneavoastră.