Blog

Care sunt criteriile de calitate pentru pantofii de lucru?

Nu există nici un pantof ca un pantof. Pantofii obișnuiți, precum adidașii, pantofii de zi cu zi sau șlapii obișnuiți, nu sunt tocmai cea mai bună alegere atunci când alegi pantofii de lucru. Pantofii de lucru trebuie sa indeplineasca anumite criterii de calitate, care depind de tipul de munca pentru care sunt proiectati sau de spatiile in care lucratorul isi desfasoara munca.

Când vine vorba de încălțăminte de lucru de calitate, există mai multe nevoi cheie care ar trebui îndeplinite pentru a asigura protecție și confort adecvat pentru purtător. În acest articol, veți găsi principalele criterii pentru pantofii de lucru de calitate și lucruri pe care poate nu le-ați observat înainte atunci când alegeți pantofii de lucru.

Standarde pe care trebuie să le îndeplinească încălțămintea de lucru

Standardele pentru încălțămintea de lucru pot varia în funcție de industrie și de cerințele specifice ale locului de muncă. Cu toate acestea, există câteva îndrumări și reglementări generale care se aplică multor locuri de muncă, inclusiv pantofii de lucru.

Pantofii de lucru de bază, nepretențioși, trebuie să respecte standardul EN ISO 20347. Acest tip de încălțăminte include toate încălțămintea fără vârf de protecție din orice material. O astfel de încălțăminte este marcată cu litera O, OB, O1, O2,…, conform căreia se impun în continuare revendicări, cum ar fi absorbția de energie în călcâi, proprietăți antistatice sau rezistență la pătrunderea apei. Pantofii de lucru, pantofii sport sau pantofii medicali se încadrează în această categorie.

Pantofii de lucru cu vârf trebuie să respecte standardul EN ISO 20345, care trebuie să protejeze lucrătorul de impact și compresie. Acești pantofi sunt specifici lucrătorilor care manipulează obiecte grele sau au un risc mai mare de rănire la locul lor de muncă. Ca si in cazul tipului anterior, si in acest caz pantofii sunt marcati cu litere si anume S, S1, S2, S3,… Pantofi de lucru cu varf compozit poti gasi in categoriile de sandale de lucru, botine sau mijlocii. Printre altele, vârfurile în sine, în special cele din oțel, sunt marcate cu un număr și cu forța pe care sunt capabile să o absoarbă.

Pentru diferite părți ale încălțămintei, veți găsi diverse abrevieri în descrierile de produse ale încălțămintei de lucru, prin care puteți caracteriza încălțămintea individuală. Aceste abrevieri pot fi de mare ajutor în alegerea pantofilor de lucru potriviți. Cele mai frecvente includ:

 • P = talpă rezistentă la perforare
 • HRO = talpa rezistenta la caldura de contact
 • FO = talpă rezistentă la păcură
 • HI = unică izolație împotriva căldurii
 • CI = talpă izolație împotriva frigului (în special pentru încălțămintea de lucru de iarnă)
 • E = talpa absorbanta de energie in zona calcaiului
 • WRU = rezistența părții exterioare a pantofului la pătrunderea și absorbția apei
 • CR = rezistența exterioară a pantofului împotriva vederii
 • WR = rezistența întregului pantof împotriva pătrunderii absorbției de apă
 • M = protectie la copt (mai ales cu pantofi fermi, cu siret)
 • AN = protecția osului gleznei (caracteristic pentru pantofii de lucru pentru glezne)
 • C = încălțăminte conductivă
 • A = încălțăminte antistatică
 • I = încălțăminte izolatoare electric

Securitate

Pantofii de lucru ar trebui să fie proiectați pentru a proteja picioarele de pericolele obișnuite la locul de muncă, cum ar fi alunecări, împiedicări, căderi, lovituri și înțepături. Acestea ar trebui să îndeplinească standardele de siguranță menționate mai sus și ar trebui să fie potrivite pentru un anumit loc de muncă sau industrie.

Siguranța la locul de muncă este unul dintre cele mai importante lucruri de care se ține cont. Încălțămintea potrivită este cea care este rezistentă la alți factori, specifici pe lângă riscurile obișnuite, în funcție de locul de muncă sau de jobul pe care îl desfășurați.

Confort

Confortul este esențial pentru încălțămintea de lucru, deoarece lucrătorii pot sta în picioare pentru perioade lungi de timp. Cu siguranță ai întâlnit deja zile lucrătoare în care ești pe picioare toată ziua și în ultimele ore simți dureri în picioare sau gambe. În acest caz, poți fi sigur că nu ai pantofii de lucru potriviți. Caracteristici precum amortizarea, suportul arcului și respirabilitatea pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește cât de confortabil ar trebui să fie și este un pantof de lucru atunci când este purtat.

Reziliență

Pantofii de lucru ar trebui să reziste la rigorile muncii și să reziste în timp. Acestea ar trebui să fie fabricate din materiale de înaltă calitate, care să fie rezistente la uzură și să fie făcute pentru a susține o viață lungă. O astfel de încălțăminte ar trebui să reziste multor îndoiri ale degetelor de la picioare, atunci când mergi sau îngenunchezi. Ar trebui să aibă găuri metalice pentru șireturi, precum și șireturi solide sau mai multe straturi de material.

A tăia

Potrivirea corectă a pantofilor de lucru pe picior este esențială pentru confort și siguranță. Prin urmare, pantofii de lucru ar trebui să fie disponibili în diferite dimensiuni și lățimi pentru a se potrivi cu diferite forme și dimensiuni ale piciorului.

Pentru a regla lungimea interiorului pantofului sau înălțimea arcului, inserțiile de pantofi sau șosetele de lucru mai groase sunt cel mai bun ajutor. Puteți face astfel de pași cu pantofii de lucru actuali. Atunci când faceți următoarea alegere, țineți cont de toate preferințele de care aveți nevoie de la pantofi.

Talpă anti-alunecare

În funcție de mediul de lucru, pot fi necesare funcții anti-alunecare pentru a preveni căderile și rănile pe suprafețele umede sau alunecoase. Pericolele de alunecare sunt o preocupare reală în multe locuri de muncă, în special în cele care implică lucrul în medii în care podelele pot fi umede, grase sau alunecoase. Putem include restaurante, bucătării din fabrică, spitale, depozite sau șantiere de construcții printre astfel de medii de lucru.

Protecție împotriva șocurilor electrice

În industriile în care există riscul de electrocutare, pot fi necesari încălțăminte de lucru cu protecție împotriva șocurilor electrice. Nu toți pantofii de lucru au această caracteristică, așa că aveți grijă dacă căutați acest tip de pantofi de lucru.

În cele din urmă?

Pantofii de lucru sunt supuși la numeroase teste de durabilitate și rezistență, conform cărora sunt clasificați și ulterior se încadrează în standardele menționate. Pantofii de lucru sunt împărțiți într-un număr de grupuri care caracterizează diferite proprietăți. Abrevierile generale ale caracteristicilor pantofilor sunt în mare parte scrise în descrierile produselor, datorită cărora puteți judeca pantoful nu numai după imagine. Calitatea încălțămintei de lucru contează cu adevărat, așa că poți fi sigur că în oferta noastră vei găsi încălțăminte de lucru de calitate pentru diferite ocupații și condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *