Blog

Vată de sticlă – ce este? Cum mă pot proteja?

Vata de sticlă, cunoscută și sub denumirea de vată de sticlă, este un material de izolare fonică realizat din nisip și sticlă reciclată. Vata de sticlă, indiferent dacă este vrac sau sub formă de scânduri, este folosită în principal pentru izolare – fie că este vorba de izolarea mansardelor, tavanelor sau fațadelor.

Se caracterizează prin proprietăți excelente de izolare termică, este neinflamabil, rezistent la un număr mare de substanțe chimice și are rezistență și stabilitate ridicate. În ciuda faptului că lista de avantaje ale acestei substanțe izolatoare ar putea continua la nesfârșit, are și un dezavantaj fundamental, care este pericolul potențial pentru sănătate atunci când se lucrează cu ea.

De ce este vata de sticlă periculoasă pentru sănătatea umană?

Vata de sticlă conține particule mici de sticlă care pot tăia pielea atunci când sunt manipulate. În ciuda faptului că sunt foarte greu de îndepărtat, au un impact mult mai grav asupra ochilor și tractului respirator. După ce această substanță ajunge la plămânii unei persoane, este eliminată treptat prin tusea mucusului. În cazuri mai grave însă, substanța crește în țesutul pulmonar și poate fi cancerigenă.

Protecție la lucrul cu vată de sticlă

Prin urmare, se recomandă utilizarea unui respirator pentru lucrul în siguranță cu vată de sticlă. Respiratoarele (măști, semi-măști, filtre) servesc la protejarea împotriva inhalării de substanțe nocive. Există mai multe tipuri și dimensiuni de aparate respiratorii, în funcție de substanța cu care lucrați. Există, de exemplu, aparate respiratorii cu supapă (care sunt destinate manipulării vatei de sticlă), aparate respiratorii pliabile sau măști de protecție integrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *