Blog

Fiind un pantof de lucru certificat, crește siguranța la locul de muncă

Siguranța angajaților este cel mai important lucru în fiecare loc de muncă. Angajatorii au datoria de a oferi lucrătorilor lor un mediu de lucru sigur și unul dintre elementele cheie ale acestui lucru este asigurarea faptului că angajații poartă încălțăminte de lucru adecvată. Pantofii de lucru care sunt certificati pentru a îndeplini standardele de siguranță pot reduce semnificativ riscul de accidentare a picioarelor la locul de muncă, care poate fi costisitor atât în ​​ceea ce privește suferința umană, cât și răspunderea financiară.

Cum să recunoști încălțămintea de lucru certificată?

Pantofii de lucru certificati sunt proiectati pentru a indeplini standarde specifice de siguranta pentru a proteja lucratorul de riscurile la locul de munca. Puteți recunoaște astfel de încălțăminte în mai multe moduri.

1. Căutați marcajele de siguranță pe pantofii de lucru

Pantofii de lucru certificati au de obicei semne de siguranta care indica nivelul de protectie pe care il ofera. Aceste marcaje pot include simboluri precum un triunghi verde (pentru tălpi rezistente la perforare), un pătrat galben (pentru încălțămintea antistatică) sau un omega portocaliu (pentru protecția împotriva pericolelor electrice).

2. Verificarea etichetei de siguranță

Căutați o etichetă sau o etichetă în interiorul pantofului care indică caracteristicile de siguranță ale pantofului. Această etichetă ar trebui să includă informații precum numele producătorului, numărul modelului și standardele de siguranță pe care le îndeplinesc pantofii.

3. Verificați standardele de siguranță

Pe încălțăminte, dar și în descrierile produselor de pe site, trebuie indicate standardele relevante pe care le îndeplinește încălțămintea de lucru dată. Aceste standarde vă pot spune mai multe despre încălțăminte, în special despre rezistența individuală la diverse influențe, sau despre echipamentele pe care le oferă, precum vârful sau talpa de oțel.

Standarde de bază ale încălțămintei de lucru certificate de calitate

Standardul de bază de căutat în încălțăminte este EN ISO 20347 – Echipament individual de protecție – încălțăminte de lucru de bază fără deget întărit. Este împărțit în continuare conform abrevierilor în alte 4:

 • OB: pantofii de lucru cu această denumire îndeplinesc cerințele de bază, precum și rezistența la alunecare pe diferite suprafețe.
 • O1: sunt pantofi de lucru care se încadrează în categoria OB, care au toc închis, absorbție de impact în zona călcâiului (E) sau proprietăți antistatice (A)
 • Î2: Acestea sunt cerințele anterioare pentru pantofii de lucru împreună cu rezistența la apă (WRU).
 • O3: acestea sunt toate cerințele de mai sus cu adăugarea de protecție la perforare a talpii (P)

Standardul EN ISO 20345 caracterizează cerințele pentru încălțămintea de lucru cu vârf întărit. La fel ca standardul anterior, și acesta este împărțit în 4 tipuri de bază cu aceleași caracteristici. Abrevierea SB caracterizează cerințele de bază pentru încălțămintea cu vârf întărit. Abrevierile S1, S2 și S3 aparțin încălțămintei care îndeplinesc cerințele de bază și cerințele suplimentare, ca în cazul abrevierilor O1, O2 și O3.

Nu trebuie uitat că categorii precum cizme de lucru, cizme mijlocii, cizme de iarnă, botine sau sandale de lucru pot fi găsite în cea mai mare parte cu ambele tipuri de standarde (adică la modelele cu și fără vârf compozit – OB/SB).

Toate comenzile rapide într-un singur loc, conform cărora veți ști puțin mai bine despre tipurile de pantofi de lucru:

 • P = talpa anti-punctie
 • HRO = rezistența tălpii la efectele termice
 • FO = rezistența tălpii la păcură
 • HI = izolarea încălțămintei de lucru împotriva căldurii
 • CI = izolarea pantofilor de lucru împotriva frigului (în special pentru încălțămintea de iarnă)
 • WRU = rezistența materialului exterior al încălțămintei împotriva pătrunderii și absorbției apei (aproape întotdeauna cu cizme de lucru)
 • CR = rezistența materialului exterior la tăiere
 • M = protectie la coloana
 • AN = protecția osului gleznei (în special la pantofii pentru gleznă și mijlocul tibiei)
 • C = încălțăminte conductivă
 • A = încălțăminte antistatică
 • I = încălțăminte electroizolantă

Pantofii de lucru certificati sunt un element esential al sigurantei la locul de munca. Prin recunoașterea și verificarea marcajelor de siguranță, verificând etichetele de siguranță și verificând standardele de siguranță, angajatorii se pot asigura că angajații poartă încălțăminte care îndeplinește cerințele de siguranță necesare.

Pantofii de lucru certificati de calitate pot proteja angajații de o varietate de pericole la locul de muncă, inclusiv alunecări, căderi, șocuri electrice, înțepături de pantofi și multe altele. Investiția în pantofi de muncă de înaltă calitate, certificati, nu numai că îi protejează pe angajați de răniri, ci demonstrează și angajamentul angajatorului de a crea un mediu de lucru sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *