Lucrul cu alimentele este foarte susceptibil la măsurile de igienă care trebuie respectate. În această industrie, este necesar să se protejeze alimentele de contactul cu substanțe nedorite, în special substanțe umane. Îmbrăcămintea sterilă este o necesitate în acest caz, așa că ar trebui să știți ce include îmbrăcămintea de lucru pentru industria alimentară.
Haine de munca
În industria alimentară, cel mai des întâlnim haine de lucru din bumbac sau de unică folosință. Îmbrăcămintea de protecție trebuie să acopere corpul, să minimizeze expunerea pielii și să prevină contaminarea alimentelor. În cadrul confecțiilor textile, îmbrăcămintea pentru această industrie ar trebui să fie de culoare albă, astfel încât să puteți identifica cu ușurință starea acesteia, fie din punct de vedere al curățeniei, fie al uzurii. Hainele de lucru de unică folosință sunt în mare parte transparente sau albastre.
Pentru unele activități, este suficient să ai un șorț sau o mantie simplă din bumbac. Când lucrați cu alimente, vă protejați propriile haine și, în același timp, împiedicați hainele de zi cu zi să intre în contact cu alimentele. Ca parte a lenjeriei de corp, adică a pantalonilor, puteți alege pantaloni gastro, care sunt foarte comozi atât în industria alimentară, cât și în cea gastronomică. Îmbrăcămintea poate conține mărci de identificare, cum ar fi nume, numere sau cărți de identificare, pentru a identifica clar centrul sau departamentul în care lucrează individual angajații.
Cap și mâini
Multe unități alimentare necesită purtarea pălăriilor sau a articolelor de protecție. Aceste capace sunt folosite pentru a minimiza riscul de contaminare a alimentelor prin căderea părului sau alte resturi de păr. Unele medii de lucru pot necesita purtarea plaselor de par, care asigura perfect ca parul sa nu se apropie de alimente sau alte produse.
În centrele de producție din industria alimentară, mănușile de lucru sunt, de asemenea, o parte integrantă a hainelor de lucru. Acestea servesc pentru a proteja mâinile de contaminare, dar și pentru a proteja mâinile angajaților de potențiale substanțe chimice, căldură sau daune mecanice. Este important ca mănușile să fie selectate în conformitate cu sarcinile de lucru și riscurile specifice. Materialul mănușilor și tipul lor specific ar trebui alese în funcție de tipul de muncă pe care îl efectuează angajații. Cel mai adesea se folosesc mănuși de unică folosință, care trebuie schimbate de fiecare dată când se deteriorează sau lucrătorul trece la o altă activitate de muncă, de exemplu cu un alt tip de hrană.
Pantofi de lucru
Încălțămintea de lucru în industria alimentară joacă un rol important în asigurarea securității, igienei și protecției sănătății angajaților. Iată câteva sfaturi la care să te gândești atunci când alegi pantofii de lucru pentru această industrie:
- Alegeți pantofi care sunt fabricați din materiale ușor de curățat. Evitati textilele si, dimpotriva, alegeti pantofii din cauciuc sau piele.
- Rețineți că podelele locului de muncă pot fi adesea alunecoase, așa că găsiți pantofi cu tălpi antiderapante.
- Nu în ultimul rând, gândește-te la confortul tău. Încălțămintea trebuie să susțină o poziție corectă a corpului, astfel încât să nu exercitați presiune pe călcâiele, genunchii sau coloana vertebrală.
Cele mai populare versiuni de pantofi de lucru sunt sandalele de lucru, pantofii de lucru sau pantofii medicali. Totuși, totul depinde de locul de muncă în care lucrezi. Există o mare diferență între o mare industrie de producție și, de exemplu, o mică măcelărie.
Fiecare ramura a industriei alimentare necesita haine de lucru specifice, adaptate activitatilor muncitorilor. Fie că este vorba de haine de lucru, șorțuri, pantaloni, pantofi de lucru sau accesorii, este necesar să urmați anumite reguli pentru locul dvs. de muncă. Nu uitați să verificați starea hainelor de lucru și să efectuați întreținerea sau înlocuirea pieselor de îmbrăcăminte și mijloacelor de lucru deteriorate.