Sudorii utilizează echipamente de lucru periculoase sub forma diferitelor tipuri de echipamente de sudură. Cu toate acestea, toate implică temperaturi ridicate care unesc metalele între ele prin suduri formate. În această muncă, însă, nu putem exclude scântei zburătoare atât de fierbinți încât ne-ar putea arde puternic pielea. Prin urmare, fiecare sudor folosește mănuși de lucru de bună calitate, concepute pentru sudură, în special cele din piele groasă. Este însă posibil să se utilizeze în timpul sudării și mănuși rezistente la căldură?
Riscuri în activitatea de sudură
Capcanele și pericolele asociate acestui tip de profesie sunt multe. Cele mai importante aspecte includ, cu siguranță, expunerea la temperaturi ridicate, expunerea la fum sau vapori nocivi, riscul de arsuri, pericolele electrice și o serie de alte riscuri.
De aceea, pe lângă mănușile de lucru de protecție, este esențial să se poarte ochelari de protecție sau masca de sudurăși în unele situații chiar protecția aparatului respirator (în special la curățarea sudurilor sau la prelucrarea metalelor). Nu ar trebui să neglijați nici îmbrăcăminte de lucru adecvată, fie că este îmbrăcăminte pentru sudori special concepută sauun halat de sudură pentru a vă proteja de scântei și căldură.
Standarde de siguranță pentru mănuși de lucru și echipamente de protecție pentru sudură
Standarde pentru mănuși de sudură
Mănușile de sudură trebuie să respecte standarde stricte care stabilesc diferite niveluri de cerințe de siguranță. Fiecare dintre standarde EN ISO 21420, EN 407, EN 388 și EN 12477 conține cerințe generale și metode de încercare privind rezistența la căldură, proprietățile mecanice și parametrii necesari pentru sudare.
Certificare în conformitate cu standardul EN 12477 se acordă numai în cazul în care mănușile de lucru au fost certificate anterior conform standardelor EN ISO 21420, EN 388 și EN 407. Mănușile de sudură trebuie să protejeze împotriva pericolelor tipice profesiei și, prin urmare, se încadrează în categoria 2. Prin urmare, este esențial să se acorde o atenție deosebită respectării standardelor aplicabile pentru aceste mănuși.
Standarde pentru echipamentul de protecție a ochilor
Protejarea ochilor împotriva strălucirii atunci când sudați este foarte importantă. Specificațiile pentru echipamentul de protecție la sudură sunt definite în trei standarde:
- EN 169 – permeabilitatea filtrului pentru ochelari de sudare
- EN 175 – nivelul parametrilor de protecție
- EN 379 – specificații și comutatoare ale filtrelor automate de sudare și filtrelor optoelectrice
Funcțiile mănușilor rezistente la căldură
- Protecție termică
- Protecție împotriva metalului topit
- Rezistență mecanică
- Flexibilitate și confort
- Durabilitate pe termen lung
- Respirabilitate
Materiale pentru mănuși rezistente la căldură
Mănuși de lucru rezistente la căldură sunt fabricate în principal din materiale sintetice, în mod excepțional din bumbac bucălat. Dintre materialele sintetice, acestea sunt în principal nylon, nitril, kevlar sau fibre de grafen. Chiar dacă aceste materiale pot rezista la temperaturi ridicate, nu este garantat să reziste în timpul sudării. În ceea ce privește focul deschis sub formă de scântei zburătoare, este necesar să se studieze diferitele materiale de mănuși rezistente la căldură și rezistența lor la foc deschis. Acesta este motivul pentru care înclinăm mai mult spre punctul de vedere, că pentru lucrări de sudură este cel mai sigur de utilizat mănuși din piele destinate acestei activități profesionale.
Mănuși rezistente la căldură sunt ideale pentru manipularea materialelor de construcție fierbinți, în medii de lucru fierbinți, în sticlărie și, ocazional, în fierărie. Manipularea uneltelor este un pic mai ușoară și mai confortabilă cu aceste mănuși. Dacă sunteți în căutarea și a altor altor tipuri de mănuși de lucru, nu ezitați să consultați oferta noastră.