Blog

Cum se alegeți protecțiile auditive în funcție de nivelul de zgomot de la locul de muncă

Zgomotul excesiv la locul de muncă are un impact negativ asupra performanțelor profesionale, în special în condiții de lucru în care este adesea imposibil de eliminat complet. Atunci când lucrează în astfel de condiții, lucrătorii sunt potențial expuși riscului de deteriorare permanentă a auzului, ceea ce poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții lucrătorului. Cu toate acestea, pentru a vă proteja de mediile zgomotoase, intră în joc dispozitive eficiente de protecție a auzului vostru, care previn deteriorarea acestuia. Dar cum să alegeți cele potrivite?

Decibel – Unitate de măsură a nivelului de intensitate a sunetului

Decibelul (abreviat dB) este o unitate de măsură a intensității sunetului. Intensitatea sunetului se exprimă cu ajutorul scalei decibelilor, care este logaritmică. Aceasta înseamnă, că fiecare creștere de 10 dB reprezintă o creștere de zece ori a intensității sunetului. De exemplu, un sunet cu un nivel de 70 dB este de zece ori mai puternic decât un sunet cu un nivel de 60 dB.

Nivelurile sonore de peste 85 dB pot reprezenta un risc potențial pentru auz dacă o persoană este expusă la astfel de sunete pentru o perioadă de timp prelungită. La o intensitate de 120 dB, sunetul neașteptat poate provoca leziuni auditive permanente. La un nivel extrem de 140 dB, pot apărea leziuni permanente ale auzului chiar și în cazul unei expuneri de scurtă durată la un astfel de sunet intens. În toate cazurile, protecția auditivă este o necesitate. Dar ce tip ar trebui să alegeți la locul de muncă?

Izolație auditivă – H, M, L, SNR

Izolarea auditivă, exprimată cu ajutorul valorilor H (High), M (Medium), L (Low) și SNR (Signal-to-Noise Ratio), se utilizează pentru a evalua capacitatea dispozitivelor de protecție auditivă. Aceste valori ajută la determinarea măsurii în care aparatele auditive sunt capabile să blocheze zgomotul nedorit în diferite benzi de frecvență:

  • H (High) – Izolarea auditivă de înaltă frecvență – cu cât valoarea este mai mare, cu atât elimină mai mult tonurile ascuțite și înalte,
  • M (Medium) – Izolarea auditivă la frecvențe medii – definește intensitatea sunetelor de frecvență medie,
  • L (Low) – Izolarea auditivă de frecvență joasă – caracterizează intensitatea suprimării tonurilor profunde și joase,
  • SNR (Signal-to-Noise Ratio) – Raportul semnal/zgomot ambiental – reflectă eficiența generală a protectoarelor auditive în eliminarea sunetului la toate frecvențele.

Standardele reglementate de protecția auditivă

Standardul de bază EN 352 reglementează cerințele generale pentru protecția auditivă în cadrul îmbrăcămintei de protecție a muncii. Totuși, standardul este împărțit în alte standarde, mai specifice, în funcție de natura protecției auditive:

Mărcile profesionale utilizează o metodă de calcul pentru a clasifica produsele de protecție auditivă în funcție de adecvarea lor pentru anumite industrii. Pe baza acestora, există următoarele marcaje:

  • S – capacitatea de a auzi semnalizarea pentru traficul feroviar
  • V – capacitatea de a auzi semnalele de circulație
  • W – capacitatea de a auzi semnalele de avertizare în general
  • E – capacitatea de a auzi semnalizarea pentru mecanicii de tren (E1 – foarte potrivit; E2 – potrivit; E3 – potrivit condiționat)

Nivelul de zgomot la locul de muncă și alegerea protecției auditive

Protecția auditivă este o necesitate în anumite medii de lucru, împreună cu casca de protecție sau ochelari de protecție. Sănătatea este doar una singură, așa că trebuie să vă protejați corespunzător la locul de muncă pentru a preveni bolile cronice sau profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *